Je kan het gebruik van e-mail instellen als POP of IMAP voor het ophalen van je e-mail.

Denk goed na over je keuze! Naderhand aanpassen is vaak onmogelijk

Het is heel erg belangrijk dat je nadenkt of je kiest voor POP of IMAP voordat je een e-mailadres in wilt gaan stellen. Het achteraf wijzigen van de manier waarop je e-mail ophaalt is vaak niet meer mogelijk in het gebruikte e-mailprogramma of kan veel tijd in beslag nemen met een risico dat je e-mailberichten kunt verliezen.

Werken met POP

Gebruik je POP (Post Office Protocol), dan worden alle e-mailberichten vanaf de e-mailserver gedownload naar je apparaat, hierdoor blijven geen e-mailberichten meer bewaard op de e-mailserver maar op het apparaat waar je het betreffende e-mail account in hebt ingesteld. Stel je bijvoorbeeld je e-mail in via POP op je smartphone, dan kan je de opgehaalde e-mail niet meer op je laptop bekijken. 

Werken met IMAP

Als je IMAP (Internet Message Access Protocol) gebruikt en je stelt het in op een apparaat naar keuze, dan blijft je e-mail bewaard op de server. Je kunt je e-mail op meerdere apparaten instellen en je e-mailberichten en mappen zijn gesynchroniseerd. Heb je je e-mail bijvoorbeeld als IMAP ingesteld op je smartphone, dan kan je de e-mail ook bekijken op je laptop. Tevens zie je op beide apparaten of je de mail gelezen hebt en eventueel verstuurde e-mailberichten als antwoord. Via beide apparaten zie je dus dezelfde e-mail en kan je deze lezen en bijhouden. Let er wel op dat alle e-mail op onze mailserver bewaard blijft. Dit kan (te) veel opslagruimte in beslag nemen, zorg dus dat je je postbus regelmatig opschoont.

Ons advies: gebruik IMAP

Met IMAP blijft je e-mail altijd bewaard op onze server. Wij adviseren daarom om gebruik te maken van IMAP. Een groot voordeel hiervan is dat je e-mail altijd beschikbaar is. Bij verlies of diefstal van je laptop of smartphone blijft je e-mail beschikbaar. Indien je POP hebt gebruikt voor het ophalen van je e-mail dan ben je deze ook kwijt bij verlies of diefstal van je smartphone of laptop.

Lees hier de instellingen voor IMAP

Lees hier de instellingen voor POP